Czy słodziki są zdrowe?

dr Luiza Napiórkowska

dr Luiza Napiórkowska

28.09.2018 r.
Czy słodziki są zdrowe?

Nazwa słodzik oznacza niskokaloryczne substancje słodzące. Możemy je podzielić na naturalne (stewia, erytrytol, ksylitol) oraz syntetyczne - sztuczne (aspartam i inne).

Do pieczenia i gotowania jest stosowana stewia, która wytrzymuje temperaturę do 200°C. Przez lata naukowcy zastanawiali się, dlaczego stosowanie sztucznych substancji słodzących nie powoduje spadku masy ciała. Z tego powodu zaczęli przyglądać się mikroflorze bakteryjnej jelit, tzw. mikrobiomowi, w którym znajduje się od 1,5 kg do 2 kg bakterii. Nasz mikrobiom zmienia się z wiekiem, zmianami hormonalnymi oraz zmianami diety. W mikrobiomie rozróżniamy trzy typy bakterii: korzystne dla zdrowia, obojętne i patogenne, czyli szkodliwe. Zachwianie równowagi między nimi ma swoje reminiscencje zdrowotne.

W 2014 roku w Izraelu, na wydziale immunologii, przeprowadzono eksperyment polegający na podawaniu myszom wody ze słodzikami, po pewnym czasie obserwowano u nich pojawienie się nietolerancji glukozy. Naukowcy wysnuli wniosek, że pod wpływem słodzików bakterie jelitowe wyzwalają szkodliwe zmiany metaboliczne powodujące otyłość i cukrzycę.

Kolejne doniesienia na temat sztucznych substancji słodzących pochodzą z Kanady, gdzie opublikowano badania, z których wynika, że stosowanie tych substancji zwiększa ryzyko otyłości, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego i chorób serca. Wyżej wymienione wnioski były poprzedzone analizą badań w których wzięło udział łącznie 400 tysięcy osób i trwały średnio 10 lat.

Należy zdać sobie sprawę, że istnieją także badania, które pokazują neutralny wpływ na mikroflorę przewodu pokarmowego. W świetle wyżej przedstawionych badań wydaje się, że naturalne substancji słodzące są lepszym rozwiązaniem.

Słowa kluczowe:
cukrzycasłodzik

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel