Picie coca-coli zwiększa ryzyko cukrzycy u szczupłych osób

Regularne spożycie zawierających cukier kolorowych napojów zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Brytyjscy naukowcy przeanalizowali 17 badań z udziałem 38 000 przypadków. Każdy codziennie wypity zawierający cukier napój zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę o 18% (ryzyko relatywne). Co więcej: słodkie napoje zwiększały ryzyko cukrzycy również u osób o prawidłowej masie ciała. Efekt ten jest najprawdopodobniej związany z bezpośrednim działaniem cukru, a nie z dodatkowymi kaloriami.

Moja porada: Zawsze najlepiej gasić pragnienie wodą (mineralną). Możesz do niej dodać kilka kropel soku z cytryny.

prof. dr Thomas Wessinghage

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Kuracja detoksykacyjna nie tylko dla cukrzyków

Pobierz »

Polecane artykuły