Naturalny lek przeciwcukrzycowy – imbir

Autor: Dr med. Rainer Limpinsel

Pewne australijskie badanie (Gingerols of Zingiber enhance Glucose Uptake by Increasing Cell Surface GLUT4 in cultured L6 Myotubes) wykazało, że imbir działa lepiej od niektórych tabletek przeciwcukrzycowych.

Dba bowiem o to, aby nasze mięśnie pobierały cukier z krwi, czyli działa podobnie jak leki zmniejszające insulinooporność. Działanie takie wynika z obecności gingeroli w imbirze. Zwiększają one ilość dobrych białek GLUT-4 (transportera glukozy) w twoich komórkach mięśniowych. Gingerole nie ulegają uszkodzeniu również podczas podgrzewania imbiru.

MOJA PORADA

Szczególnie w czasie zimnych pór roku herbatka imbirowa to pyszna i zdrowa przyjemność. Wystarczy zalać wrzątkiem kawałek imbiru bio i zostawić do naciągnięcia. Dlaczego bio? Imbir w jakości bio zawiera o wiele więcej gingeroli.

dr med. Rainer Limpinsel

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Kuracja detoksykacyjna nie tylko dla cukrzyków

Pobierz »

Polecane artykuły