Czy odgrzewane jedzenie jest zdrowsze dla cukrzyków?

Brytyjska telewizja BBC przedstawiła wyniki przeprowadzonego przez siebie badania. Probanci otrzymywali makaron świeży, schłodzony i ponownie podgrzany.

Wynik: Zimny makaron podnosił poziom cukru we krwi mniej niż makaron ciepły. Jeszcze lepiej w tej kwestii wypadał makaron odgrzewany.

Wkrótce później informacja ta zaczęła się rozprzestrzeniać również w innych mediach. Jeśli dotrze również do ciebie, musisz wiedzieć, że to wierutna bzdura. Po pierwsze, w badaniu tym wzięło udział tylko 10 osób. To definitywnie za mało. Po drugie, uczestnicy sami mierzyli sobie poziom cukru we krwi. Nie wiemy zatem, czy ci, którzy wykazali lepszy poziom cukru we krwi, nie zrobili w międzyczasie jeszcze kilku przysiadów, aby uzyskać lepszy wynik. Z punktu widzenia matematyki test ten również został upiększony, diagramy nie pokazują żadnych konkretnych wyników. Wyniki pomiarów we wszystkich 3 grupach znajdują się całkowicie normalnym dla takich badań rozrzucie.

Jeśli rzeczywiście miałoby być tak, że odgrzewany makaron miałby zawierać tak niewiele węglowodanów, to wynikałoby to po prostu z tego, że odgrzewane jedzenie nie jest tak zdrowe jak świeże. Schładzanie i ponowne podgrzewanie niszczy zawsze część substancji odżywczych.

Moja porada lekarska: Zamiast odgrzewać zimny biały makaron, jedz lepiej makaron pełnoziarnisty. Dzięki temu twój cukier we krwi utrzyma się na niższym poziomie. Przede wszystkim szybciej się takim makaronem najesz.

dr med. Rainer Limpinsel

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Kuracja detoksykacyjna nie tylko dla cukrzyków

Pobierz »

Polecane artykuły