Cynamon – naturalnie obniżaj poziom cukru we krwi

W starożytnym Egipcie cynamon był droższy od złota. Aż do czasów średniowiecza cynamon odgrywał istotną rolę w leczeniu wielu różnych schorzeń. W czasach obecnych zaś cynamon przeżywa swój drugi złoty wiek jako naturalny środek leczniczy.

Magazyn specjalistyczny Diabetes Care opublikował badania, które przeprowadzono na 60 osobach chorujących na cukrzycę (Khan i in.: Cinnamon improves Glucose and Lipids of People with Type 2 Diabetes. 3215-3218 Dia-Care 2003). Wyniki robią wrażenie: Jeżeli spożywasz więcej niż 1 g cynamonu dziennie, poziom cukru w Twojej krwi znacznie spadnie.

Jedna z firm wprowadziła na rynek swoje kapsułki przeciwcukrzycowe. Każda kapsułka zawiera 371 mg ekstraktu z cynamonu – pod postacią oligomerycznej katechiny (co odpowiada gramowi naturalnego cynamonu). W trakcie produkcji takich kapsułek usuwane są olejki eteryczne, które nie mają właściwości obniżających cukier, a mogą wywoływać reakcje alergiczne.

Jedna kapsułka zawiera 0,025 jednostek chlebowych. Środek można zakupić w sklepach i aptekach internetowych.

Moja porada lekarska

Przyjmuj jedną tabletkę dziennie – do śniadania, popijając przynajmniej 0,2 l płynu.

Dr med. Rainer Limpinsel

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Opinie czytelników

data:

dziękuje za świetne porady

Ocena użytkownika:
5
Zgłoś naruszenie regulaminu

Zobacz także

Kuracja detoksykacyjna nie tylko dla cukrzyków

Pobierz »

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Polecane artykuły