Cukrzyca: 4 jajka w tygodniu obniżają ryzyko o 37%

Autor: Beate Rossbach

Jajka uchodzą za szczególnie wartościowe źródło protein. Naukowcy zajmujący się odżywianiem z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii w Joensuu odkryli, że mogą one nawet zapobiegać zachorowaniu na cukrzycę.

Zgromadzono informacje na temat przyzwyczajeń żywieniowych 2332 początkowo zdrowych mężczyzn. W ciągu 19 lat 432 z nich zachorowało na cukrzycę. Analiza wykazała, że mężczyźni spożywający w tygodniu 4 jaja wykazywali o 37% obniżone ryzyko cukrzycy w porównaniu z tymi, którzy zjadali maksymalnie 1 jajko tygodniowo. Spożywanie więcej niż 4 jajek w tygodniu nie przynosiło dodatkowych korzyści.

Beate Rossbach radzi: Jedzenie jednego jajka na śniadanie może stać się w zdrowym nawykiem żywieniowym – nie trzeba się bać podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Sydney w Australii wykazało bowiem, że spożycie nawet 6 jaj tygodniowo nie podnosi poziom cholesterolu we krwi u cukrzyków.

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Kuracja detoksykacyjna nie tylko dla cukrzyków

Pobierz »

Polecane artykuły