Cudowna broń – fasola

Przeprowadzone w Kanadzie badanie wykazało, jakie uzdrawiające moce tkwią w fasoli (Jenkins i in.: Effect of Legumes (…) in Type 2 Diabetes Mellitus, Clinical Nutrition Center, Toronto, 2014).

Regularne spożycie fasoli może przyczynić się do poprawy parametrów bardzo istotnych dla cukrzyków: wartości hemoglobiny glikowanej, wagi ciała, pracy serca, poziomu cholesterolu we krwi.

Uczestników badania podzielono na 2 grupy: pierwsza grupa spożywała znaczne ilości produktów pełnoziarnistych, druga – fasoli. Z poniższego zestawienia jasno wynika, że fasola lepiej poprawiła poniższe parametry niż produkty pełnoziarniste.

Parametr

Produkty pełnoziarniste

Fasola

HbA1c (%)

-0,3

-0,5

Waga ciała (kg)

-2,2

-3,0

Trójglicerydy (mg/dl)

-9

-21

Cholesterol całkowity (mg/dl)

-2

-9

Ciśnienie skurczowe (mmHg)

Bez zmian

-4

Ciśnienie rozkurczowe (mmHg)

Bez zmian

-3

Puls (uderzenia/minuta)

-0,6

-3,4

Ryzyko zawału serca w perspektywie 10 lat (Framingham Score)

-0,5

-1,1

MOJA PORADA: Zawsze dokładnie umyj fasolę, a potem ugotuj z kminem rzymskim lub imbirem. Dzięki temu będzie bardziej lekkostrawna.

dr med. Rainer Limpinsel

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Kuracja detoksykacyjna nie tylko dla cukrzyków

Pobierz »

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Polecane artykuły