Bakterie jelitowe mają wpływ na cukrzycę

Nasze jelita mogą prawidłowo pracować tylko wtedy, gdy żyją w nich właściwe bakterie. Wszystkie pożyteczne w ukła­dzie pokarmowym bakterie ważą łącznie 2 kilo­gramy i stanowią tak zwany duży „organ” naszego ciała. 

Jeśli latami spożywamy niewłaściwe pokarmy, pożyteczne bakterie wycofują się, a chorobotwórcze zaczy­nają dominować. I obniżają na przykład produkcję insuliny. Dzięki leczeniu probiotykami można odwrócić ten proces­ i spowodować 50% wzrost ­produkcji insuliny. Jeszcze bardziej radykalny krok wykonała grupa naukowców z Holandii. Przeszczepili oni bowiem do jelita cukrzyka kał z jelita zdrowego dawcy. Na skutek tego wzrósł wska­źnik obniżania poziomu glukozy we krwi z 26,2 do 45,3 μmol/kg/min. Wskaźnik ten zachowuje się w odwrotny sposób do insulinooporności. Zatem przeszczep kału skutecznie pomógł w walce z cukrzycą.

Zdrowie w Praktyce radzi: Jedzmy dużo warzyw, wypróbujmy terapię preparatem z kwasu chlebowego Kanne Brottrunk. Bakterie jelitowe będą nam za to wdzięczne – a cukrzyca powinna się zmniejszyć.

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Chora tarczyca – jak samodzielnie rozpoznać problem i świadomie wybrać leczenie

Pobierz »

Polecane artykuły