Bakterie jelitowe mają wpływ na cukrzycę

Dr med. Rainer  Limpinsel

Dr med. Rainer Limpinsel

15.11.2018 r.
Bakterie jelitowe mają wpływ na cukrzycę

Nasze jelita mogą prawidłowo pracować tylko wtedy, gdy żyją w nich właściwe bakterie. Wszystkie pożyteczne w układzie pokarmowym bakterie ważą łącznie 2 kilogramy i stanowią tak zwany duży „organ” naszego ciała. Jeśli latami spożywamy niewłaściwe pokarmy, pożyteczne bakterie wycofują się, a chorobotwórcze zaczynają dominować. I obniżają na przykład produkcję insuliny.

Dzięki leczeniu probiotykami można odwrócić ten proces i spowodować nawet 50% wzrost produkcji insuliny (Simon et al.: Intake of Lactobacillus reuteri improves incretin and insulin secretion in glucose-tolerant humans: a proof of concept. Diabetes Care 2015 38(10):1827-34). Jeszcze bardziej radykalny krok wykonała grupa naukowców z Holandii. Przeszczepili oni bowiem do jelita cukrzyka kał z jelita zdrowego dawcy (Vrieze et al.: Transfer of intestinal microbiota from lean donors increases insulin sensitivity in individuals with metabolic syndrome. Gastroenterelogy 2012, 143(4):913-916). Na skutek tego wzrósł wskaźnik obniżania poziomu glukozy we krwi z 26,2 do 45,3 μmol/kg/min. Wskaźnik ten zachowuje się w odwrotny sposób do wskaźnika insulinooporności. Zatem przeszczep kału skutecznie pomógł w walce z cukrzycą.

Porada lekarska

Jedzmy dużo warzyw, wypróbujmy terapię preparatem z napoju chlebowego typu Kanne Brottrunk (polskie kwasy chlebowe zawierają często w składzie niepotrzebne dodatki, czytajmy skład!). Bakterie jelitowe będą nam za to wdzięczne – i zyskamy kolejnego sprzymierzeńca w walce z cukrzycą.

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel