Zapalenie błony śluzowej żołądka i wrzody żołądka. Jak zwiększyć szanse na wyleczenie dzięki witaminie C i probiotykom

dr Ulrich  Fricke

dr Ulrich Fricke

21.10.2018 r.
Zapalenie błony śluzowej żołądka i wrzody żołądka. Jak zwiększyć szanse na wyleczenie dzięki witaminie C i probiotykom

Zapalenie błony śluzowej żołądka wywoływane jest przez helikobakterie. Konwencjonalna terapia antybiotykowa przynosi coraz mniejsze skutki, ponieważ wiele szczepów bakterii uodporniło się na nie. Dlatego też od 2016 r. wprowadzono w wielu krajach nowe zalecenia lekarskie. My zrobimy jeszcze jeden krok do przodu i zdradzimy Państwu to, czego konwencjonalni medycy nie mówią: dzięki witaminie C i preparatom probiotycznym możecie Państwo podwoić swoje szanse na wyleczenie.

Mdłości lub ucisk w okolicach żołądka – to po pierwsze nie zawsze powód do obaw. Ale jeśli te dolegliwości utrzymują się, powinni Państwo pilnie skonsultować się z lekarzem, ponieważ może to być przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka (łac. gastritis) lub nawet jego ostatnie stadium – owrzodzenie żołądka.

Przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka objawia się:

  • Utratą apetytu

  • Często występującą zgagą lub refluksem

  • Uciskiem w okolicach żołądka

  • Uczuciem pełności

  • Wzdęciami

  • Ciemną, wodnistą biegunką

Hipoteza dot. bakterii: Dopiero test na własnym organizmie przekonał sceptyków

W 80 do 90% przypadków zapalenie błony śluzowej żołądka wywoływane jest przez bakterię, która zagnieżdża się w jego błonie: Helicobacter Pylori. Bakteria ta chroni się przed śmiertelnym dla niej sokiem żołądkowym „zagrzebując” się głęboko w śluzie ścian żołądka. Do 1984 roku owrzodzenie żołądka postrzegane było jako choroba „wynikająca ze stresu” lub wywołana spożywaniem ostrych potraw. Wtedy to australijski lekarz Barry Marshall odkrył w żołądku jednego z pacjentów dotychczas nieznane szczepy bakterii. Wielu jego kolegów sądziło, że Marshall to sobie wymyślił.

Późniejszy zdobywca Nobla przeprowadził test na samym sobie i połknął „brązowy bulion”, w którym wcześniej wyhodował w swoim laboratorium helikobakterię. Krótko po tym zapadł na ciężkie zapalenie błony śluzowej żołądka, które udało mu się szybko wyleczyć za pomocą antybiotyków.

Stres i leki przeciwbólowe zwiększają ryzyko

W Niemczech prawie 50% wszystkich dorosłych zarażonych jest helikobakterią. Jednakże tylko u co piątej osoby objawia się to faktycznie problemami z żołądkiem. Aby choroba naprawdę dała o sobie znać, muszą do tego dojść inne czynniki.

Czynniki, które sprzyjają infekcji helikobakterią:

  • Negatywny stres i obciążenia psychiczne

  • Nadprodukcja soków żołądkowych

  • Obciążenia genetyczne

  • Długotrwałe przyjmowanie środków przeciwbólowych

  • Zaawansowany alkoholizm, palenie papierosów

  • Tłuste i kaloryczne jedzenie

  • Choroby autoimmunologiczne

Prawidłowe odżywianie się odgrywa ważną rolę. Wskazówki dot. potraw łagodnych dla żołądka znajdziecie Państwo na końcu artykułu.

Odporność: stare metody walki przestały działać

Przeciw helikobakterii od lat 90-tych XX wieku stosowano tzw. potrójną terapię, polegającą na stosowaniu blokera antykwasowego oraz antybiotyków – amoksycyliny i klarytromycyny. Początkowo metoda ta była efektywna w ponad 90% przypadków. Ale w międzyczasie wiele szczepów helikobakterii uodporniło się na klarytromycynę. Dlatego obecnie potrójna terapia zawodzi w przypadku co trzeciego pacjenta. Od 2016 roku niemieckie wytyczne dla lekarzy zalecają poczwórną terapię przy użyciu blokera antykwasowego, dwóch innych antybiotyków oraz substancji czynnej – bizmutu.

Lekarz powinien rozważyć poczwórną terapię, jeśli w przeszłości, ze względu na inne infekcje, pacjent przyjmował już klarytromycynę (lub inne antybiotyki z grupy makrolidów). Prawdopodobieństwo, że u takiego pacjenta helikobakteria uodporniła się na działanie tego antybiotyku wynosi blisko 60%.

Za pomocą następujących substancji odżywczych można przeciwdziałać zapaleniu błony śluzowej żołądka

Substancja

Działanie

Zalecana dzienna dawka

Glutamina

Hamuje stan zapalny

1 do 1,5 g

Witamina A

Hamuje powstawanie wrzodów

do 30 000 jednostek

Witamina C

Hamuje rozwój helikobakterii i reakcję zapalną

500 mg

Witamina E

Wspomaga proces leczenia błony śluzowej, hamuje stan zapalny

400 do 800 jednostek

Cynk

Przyspiesza gojenie się wrzodów

30 do 60 mg

Zażywasz środki przeciwbólowe? Koniecznie zrób test na obecność helikobakterii

Za pomocą testu oddechowego można stwierdzić, czy są Państwo zainfekowani helikobakterią. Ale kiedy taki test – i związana z nim ewentualna terapia antybiotykami – jest w ogóle potrzebny? Również w tej sprawie istnieją od 2016 roku nowe zalecenia. W Niemczech zostały one podzielone na 3 stopnie zaawansowania: „przymus”, „powinność” i „możliwość”.

Stopień 1: Infekcja helikobakterią musi być leczona

  • W przypadku owrzodzenia żołądka

  • W przypadku raka

  • W przypadku ciągłego zażywania leków przeciwbólowych (np. aspiryny, diklofenaku, ibuprofenu lub naproksenu)

Stopień 2: Infekcja helikobakterią powinna być leczona

  • W przypadku zapalenia błony śluzowej żołądka

  • W przypadku zażywania od przynajmniej roku blokera antykwasowego (Prazol)

Stopień 3 : Infekcja helikobakterią może być leczona

  • W przypadku, gdy Państwa bliski krewny choruje na raka żołądka

  • Jeśli cierpicie Państwo z powodu wrażliwego żołądka lub ciągłe dolegliwości żołądkowe (np. skurcze żołądka, mdłości, uczucie pełności, zgaga, wzdęcia, biegunki)

  • W przypadku anemii spowodowanej niedoborem żelaza (często jej przyczyną jest niezdiagnozowany stan zapalny błony śluzowej żołądka).

Zalecamy Państwu badania w każdym z powyższych przypadków.

5 powodów, dla których potrzebujesz witaminy C

W walce przeciwko gastritis pomagają nie tylko konwencjonalne antybiotyki. Skuteczna terapia powinna zostać wzbogacona witaminą C.

Dlaczego jako pacjent cierpiący na zapalenie błony śluzowej żołądka potrzebujesz więcej witaminy C?

  • Witamina ta hamuje wzrost helikobakterii.

  • Odgrywa ważną rolę w gojeniu się ran powstałych w zainfekowanej błonie śluzowej żołądka.

  • Pacjenci z gastritis mają obniżoną zawartość witaminy C w żołądku, ponieważ helikobakteria dla własnej ochrony niszczy tę witaminę.

  • Witamina C zapobiega powstawaniu w żołądku rakotwórczych nitrozamin (np. z azotanów). Związki te sprzyjają dalszemu rozwojowi wrzodów żołądka do postaci rakowych.

  • Witamina C aktywuje enzym, który odpowiedzialny jest za uwalnianie w żołądku olejów gorczycowych. Obecne są one m.in. w warzywach kapustnych i zapobiegają wzrostowi komórek rakowych.

W przypadku zapalenia błony śluzowej żołądka potrzeba dziennie 500 do 1000 mg witaminy C (najlepsza jest naturalna w postaci proszku). Zapobiegawczo powinno się przyjmować te ilość, jeśli pacjent stale korzysta z leków przeciwbólowych (aspiryna i inne NLPZ) podrażniających błonę śluzową żołądka. Podrażnienia te wraz z działaniem helikobakterii szybko prowadzą do powstania wrzodów, po czym dochodzi do niebezpiecznych krwawień wewnętrznych, z powodu których rocznie umiera 20 000 Niemców.

Witamina C wspomaga znacznie terapię antybiotykami. Wykazały to badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Kocaeli (Turcja) w 2012 roku. 200 pacjentów poddano terapii potrójnej. Połowa badanych dostawała dodatkowo witaminę C (1000 mg dziennie). U pacjentów nieprzyjmujących witaminy C terapia okazała się skuteczna u 47% osób. Leczenie połączone z witaminą C wykazało, że efektywność terapii wzrosła prawie dwukrotnie – była skuteczna u 84% pacjentów.

Probiotyki: oddział do walki z helikobakterią

Świetnym uzupełnieniem terapii antybiotykami są tzw. probiotyki. Te naturalne preparaty lecznicze zawierają żywe bakterie (np. bakterie mlekowe lub bifidobakterie), które wzmacniają system odpornościowy. Wiele badań wykazało, że również w tym przypadku skuteczność terapii antybiotykami wzrasta dwukrotnie. Ponadto probiotyki o 70% zmniejszają efekty uboczne (m.in. biegunki i mdłości).

Dobra rada na zakończenie: jeśli muszą Państwo poddać się terapii antybiotykami przeciwko helikobakterii, powinniście codziennie zażywać 2 x 500 mg witaminy C i preparaty probiotyczne. Takie postępowanie znacznie poprawi Państwa szanse na powrót do zdrowia. Skonsultujcie się Państwo z lekarzem w sprawie przyjmowania tych środków.

9 najskuteczniejszych rad dotyczących odżywiania w przypadku nadwrażliwości błony śluzowej żołądka

  1. Unikajcie Państwo mocno słodzonych produktów spożywczych i produktów z białej mąki (np. białego pieczywa). Powodują one niepotrzebną stymulację wydzielania kwasów żołądkowych. Przestawcie się Państwo na produkty pełnoziarniste.

  2. Unikajcie Państwo produktów spożywczych, które mogą potęgować dolegliwości. Z doświadczenia wiadomo, że takimi produktami są np. sałatka z ogórkami, rośliny strączkowe, smażone potrawy, pikle, napoje zawierające kwasy (np. sok pomarańczowy, cola), jak również słodycze.

  3. Sól i ostre przyprawy (przede wszystkim pieprz, papryka, czosnek, chrzan czy ostra musztarda) zazwyczaj też nie są wskazane.

  4.   W przypadku zapalenia błony śluzowej żołądka i wrzodów zalecane jest picie mleka działającego łagodząco. Ale uzyskany efekt jest chwilowy (ze względu na zawartość tłuszczu i protein) i już za chwilę żołądek reaguje wydzielaniem kolejnej porcji kwasu żołądkowego.

  5. Jako pacjenci pijcie Państwo dziennie 0,5 l soku ze świeżej kapusty lub kapusty kiszonej (dostępny np. w sklepach ze zdrową żywnością). Sok ten jest bogaty w glutaminę i sulforafan, ważne substancje chroniące błonę śluzową.

  6. Kawa – z czy bez kofeiny – wzmaga produkcję soków żołądkowych i podrażnia błonę śluzową żołądka, więc dolegliwości się potęgują. Ogólnie spożywane przez Państwa napoje nie powinny być gorące, tylko letnie.

  7. Wybierajcie Państwo oleje roślinne z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (np. olej lniany lub rzepakowy). W organizmie przetwarzane są one w substancje semiochemiczne (prostaglandyny), które wspomagają ukrwienie i proces leczenia błony śluzowej żołądka.

  8. Posiłki spożywajcie Państwo w spokoju. Dokładnie gryźcie pokarm – dzięki temu oszczędzicie Państwo pracy swojemu żołądkowi.

  9. Podzielcie Państwo posiłki na 5 mniejszych porcji spożywanych w ciągu dnia. Ostatni posiłek spożywajcie Państwo przed godz. 18:00, aby w nocy żołądek nie musiał produkować dużych ilości kwasów.

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel