Zachodnia dieta sprzyja rozwojowi raka

prof. dr Thomas Wessinghage

prof. dr Thomas Wessinghage

21.12.2018 r.
Zachodnia dieta sprzyja rozwojowi raka

Od dawna wiadomo, że pewne rodzaje diety mogą powodować wzrost ryzyka zachorowania na raka jelita grubego. Amerykańskie i brytyjskie badania wykazały, jak silny jest ten wpływ i jak szybko prowadzi do rozwoju choroby. Już dwa tygodnie po zmianie nawyków żywieniowych naukowcy dostrzegli wyraźne symptomy.

Naukowcy zaprosili do swojego badania 20 żyjących w stanach Zjednoczonych Afroamerykanów oraz 20 osób żyjących w wiejskich rejonach Afryki południowej. Pod ścisłą kontrolą obie te grupy na dwa tygodnie „zamieniły się” nawykami żywieniowymi. Afrykańczycy zaczęli zatem spożywać – zachodnim zwyczajem – znaczne ilości białka i tłuszczów, zaś Afroamerykanie wiele błonnika i niewielkie ilości tłuszczów i białek. Wynik: po zmianie nawyków żywieniowych biomarkery nowotworowe (wskaźniki biologiczne, mogące wskazywać na obecność choroby) Afroamerykanów spadły. U Afrykańczyków natomiast w znaczny sposób wzrosły.

Wniosek, do jakiego doszli naukowcy: Badania wykazują, że zmiana nawyków żywieniowych może obniżać lub podnosić ryzyko zachorowania i dlatego nigdy nie jest za wcześnie na zdrowe odżywianie (lepiej dziś, niż jutro)!

Porada: Błonnik jest zawarty jedynie w produktach pochodzenia roślinnego – w szczególności w produktach pełnoziarnistych, roślinach strączkowych (soczewica, fasola, groszek), warzywach i owocach. Jedz zatem chleb, ryż i makaron tylko w wersji pełnoziarnistej. Spróbuj codziennie jeść dwie porcje świeżych owoców i trzy porcje warzyw. Porcja to taka ilość, jaka zmieści się w dłoni. Ponadto dostarcz swojemu organizmowi 2-3 razy w tygodniu porcję roślin strączkowych (np. jako danie jednogarnkowe lub w sałatce).

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel