Pstrąg na stole

dr med. Michael Spitzbart

4.03.2018 r.
Pstrąg na stole

Porada miesiąca

U Celtów uchodziły za boskie i natchnione, a ich spożycie uważano za czyn karygodny: chodzi o pstrąga.

  Dzisiaj wiemy, że ta słodkowodna ryba naprawdę może oskrzydlić twoje ciało, gdyż dostarcza dużych ilości tyrozyny. Jest to aminokwas, który znacznie podwyższa twoją wydolność fizyczną, przyczynia się również do poprawy zdolności umysłowych. Tylko posiadając odpowiedni poziom tyrozyny we krwi, jesteś w stanie dobrze się skoncentrować.

Pstrąg jest również zasobny w ważne dla ciała białko. Są w nim również zawarte cenne kwasy tłuszczowe omega-3, czyli ważny czynnik ochrony twojego serca. Klasycznym przepisem jest przepis na pstrąga na niebiesko. Ale dlaczego nie wykorzystać pięknych jesiennych dni, kiedy można jeszcze grillować, na przyrządzenie sobie pstrąga z grilla?

Smakowicie pasuje do tego zielony sos. Potrzebować będziesz 2 pęczków naci pietruszki, po pęczku koperku i szczypiorku, a ponadto 1 ząbek czosnku, 1 nektarynkę, 2 łyżeczki musztardy i 50 ml oliwy z oliwek. Posiekaj zioła i czosnek, nektarynkę odbierz i pokrój w dużą kostkę. Zmiksuj razem z ziołami, czosnkiem, musztardą i oliwą, a następnie polej takim sosem ugrillowaną rybę. Smacznego!

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel