Piwo jako źródło witaminy B12?

dr Ulrich  Fricke

dr Ulrich Fricke

8.11.2018 r.
Piwo jako źródło witaminy B12?

Pan Michał z Poznania pyta: Ostatnio spotkałem piwo kapucyńskie białe niefiltrowane bezalkoholowe. Podobno litr takiego piwa może pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12. Czy to prawda?

dr Ulrich Fricke odpowiada: Nieprawda. Przyjrzeliśmy się specyfikacji tego produktu, którą pozyskaliśmy od browaru. Podaje ona zawartość witaminy B12 w tym produkcie jako 0,15 µg na 100 ml piwa. Litr takiego piwa to zatem 1,5 µg witaminy B12. Tymczasem nawet najniższe dzienne zalecenie wynosi 3 µg. Szczególną trudność w przyswajaniu tej witaminy wykazują osoby powyżej sześćdziesiątego roku życia. Tym bardziej więc w takiej sytuacji ani piwo, ani żaden inny produkt spożywczy nie pomoże dobrze zaopatrzyć organizmu. Jedyną możliwością jest zakup niedrogiego preparatu w aptece czy drogerii. Poza tym: tylko drożdże piwne zawierają warte wzmiankowania ilości tej witaminy. Jedynie takie mikroorganizmy jak drożdże czy zwierzęce bakterie jelitowe potrafią ją produkować. W czysto roślinnych produktach spożywczych nie występuje.

Słowa kluczowe:
piwo

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel